Så använder jag AI-bildverktyg

April 10, 2024  •  1 Comment

Vårvintern 2023 började jag se en ny typ av bilder i mitt Instagramflöde. De liknade ganska mycket fotografier, men hade någon slags mjuk jämnhet (här vill jag säga ”smoothness” eftersom jag inte kommer på exakt motsvarande ord på svenska…) som fick mig att höja på ögonbrynen.Och sen var det ju själva motiven som kändes lite … osannolika. Jag menar, en dance-off mellan Trump och Biden. Eller Putin och påven. Njaeee.

Nyfiken som jag är började jag googla efter information om de här märkliga bilderna. De visade sig vara genererade med AI, artificiell intelligens. Det fanns tydligtvis program på nätet där man kunde testa att generera den här typen av bilder själv genom att skriva in en textbeskrivning (prompt) av motivet i sökfältet, trycka på enter och invänta resultatet.

Klart jag ville testa. Jag hittade några program som det (åtminstone inledningsvis) var gratis att testa, bland annat DALL-E och Stable Diffusion. Himmel så roligt! Jag gladdes bland annat åt att prompta fram enhörningar med dubbla horn och sex ben i pastellfärgade sagolandskap med självlysande flugsvampar. Ett annat motiv jag laborerade med var väldigt märkliga (och ibland ärligt talat rätt så oaptitliga) nykomponerade maträtter i grälla färger och udda utformningar. Med det sistnämnda motivet spelade jag förresten mina Facebookvänner ett spratt. Jag skrev ett inlägg där jag berättade att jag skulle inleda en ny karriär som matbloggare. Och så la jag upp ett antal av de fejkade rätterna jag genererat. Otroligt nog gick väldigt många på lurendrejeriet, jag fick ett beaktansvärt antal hjärtevärmande lyckönskningar till mitt nya yrkesval. Hahaha!

Efter att ha lekt runt hejvilt med DALL-E Stable Diffusion i några veckor kom jag till någon slags sans och började fundera på om det skulle gå att använda de här bildgenereringsverktygen mer seriöst i min konstnärliga verksamhet. 

Miljöer som inte finns

Den första idén jag kom på var att generera bakgrunder till mina självporträtt. Därmed skulle jag inte längre vara begränsad till den tid jag lever i och de platser jag fysiskt sett har tillgång till. Jag blev alldeles uppspelt av tanken på att försätta mig själv i miljöer som inte existerar i den s.k. verkliga världen. Det första självporträtt jag genererade med denna metod var What Lies Ahead där jag fick fram bakgrunden (en öde hotell-/kontorskorridor) genom en prompt i DALL-E (nja, kanske inte en enda prompt … jag fick modifiera den ett antal gånger för att få ett resultat jag tyckte om).

What Lies AheadA collaboration with DALL-E 2. Departure

Ett annat exempel på ett självporträtt med AI-genererad bakgrund är Departure.

Jag har även använt AI för att generera olika detaljer i bilder. Som i bilden Summer nedan. Jag hade inga passande bilder av fjärilar att använda mig av utan bad Midjourney att generera ett antal till mig.

Summer Midjourney butterflies

 

AI tolkar Annie

Någon månad efter att jag börjat experimentera med AI som verktyg för att generera bakgrunder upptäckte jag Midjourney, och det har kommit att bli det AI-bildverktyg jag använder mest. I dag använder jag det bland annat för att generera nya motiv. Förutom att förse programmet med en prompt laddar jag upp mina egna konstfotografiska bilder så att Midjourney ska "lära känna" mig, mina motivval och uttryckssätt. Jag gör det även för att i högre grad känna mig som "medskapare" till bilderna som genereras, så att de känns som "Annie Weibull-bilder" även om AI har hjälpt mig att skapa den. 

Jag tänker inte påstå att Midjourney är bättre än något annat bildverktyg. Vilket AI-bildverktyg som blir ens weapon of choice har mycket med tycke och smak att göra. Jag blev från början förtjust i Midjourney-bildernas generella estetik och kvalitet, programmets förmåga att skapa bilder som är inspirerade av olika konstinriktningar (inte minst surrealism, som jag alltid haft en dragning åt) och dess olika funktionaliteter, som Describe där man laddar upp egna bilder och ber programmet att tolka dem. Här kan man få lika oväntade som fascinerande resultat. Nedan är ett exempel, med min originalbild till vänster (på en dator, annars är det första bilden nedan) och Midjourneys tolkning till höger/andra bilden nedan:

Winter Winter - AI Interpretation

Hur beskrev då Midjourney bilden till vänster i ord? Jo, så här:

"a piece of snow and a tree image, with a small girl standing inside it, in the style of double exposure, surrealistic portraiture, uhd image, reflections, fragmented portraiture, illuminated landscapes, symbolic self-portraits" 

Och man kan fortsätta på den inslagna banan om man vill – varför inte be Midjourney göra en tolkning av bilden den nyss genererat,, den till höger? När jag kör "describe" på den blir ett av resultaten blir följande:

AI Winter Variation

Annie + Annie + Annie, ur AI:s synvinkel

En annan intressant Midjourney-funktion som jag då och då experimenterar med är Blend, som går ut på att ladda upp två eller fler bilder och låta programmet kombinera dem. Här är ett exempel, där jag använt följande tre bilder:

Miracles I Carry My Heaven With Me Upside Down 2

... och ett av resultaten blev bilden nedan ... som visserligen är mycket intressant, men som jag nog inte kommer att gå vidare med. Fast man vet ju aldrig ...

  Anniex3

... hursomhelst, min erfarenhet av "Blend" så här långt är att funktionen producerar de mest användbara resultaten om input-bilderna är hyfsat likartade (till skillnad från de tre jag använt ovan).

Annie tolkar AI

Ibland kan AI-verktyget utifrån en prompt generera ett resultat som jag kanske inte vill använda som det är, men som jag blir inspirerad att göra min egen, fotografiska tolkning av. Ett exempel syns nedan, med Midjourneys bild till vänster (på datorn, annars överst) och min tolkning till höger/nederst.

In The Mirror – AIIn The Mirror – Annieverse In The Mirror – Inspired by Midjourney

Midjourney liksom andra AI-bildverktyg utvecklas i en rasande takt, med frekventa uppgraderade versioner och ständigt tillkommande funktioner. Hur det kommer att påverka mitt bildskapande om en månad, ett halvår eller ett år har jag ingen aning om, annat än att jag kommer att fortsätta experimentera ...

Kanske har du missat att jag skrivit ytterligare två inlägg om AI och bildgenerering?

Det ena handlar om hur AI skapar bilder, du hittar det här: Så skapar AI bilder

Det andra handlar om upphovsrätt och användarrättigheter: AI, upphovsrätt och användarrättigheter

Trevlig läsning, och lycka till med dina egna AI-experiment!
 

 

 

 

 


Comments

Peter Rimberth(non-registered)
Mycket bra förklarat av dig Annie och det gör att jag förstår dina bilder på ett bättre sätt när det gäller AI supersnyggt och lättfattat.
No comments posted.
Loading...

Archive
January February March April May (2) June July August September October November December
January February (1) March April May June July August (1) September October November December
January February March April May June July (1) August September October November December
January February March April (1) May (1) June (2) July August September (1) October November December
January February March (1) April May (1) June (1) July (1) August (1) September (1) October November (1) December
January February (1) March (2) April (1) May (2) June July August September October November December